Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čchi-kung

 Čchi-kung je tradiční čínské umění, které se vyvíjelo a bylo zdokonalováno po mnoho tisíciletí. První historické záznamy, že lidé používaly plynulé pohyby regulace čchi a dýchání k léčení nemocí, pochází z epochy Yao před 4 000 lety. kolem roku 600 BC byl čchi-kung zařazen do systému tradiční čínské medicíny. Kořeny tohoto cvičení nacházíme v prastarých taoistických a buddhistických praktikách.

Během vývoje bylo vytvořeno mnoho směrů a škol, které mohou být rozděleny podle své tréninkové teorie a metod do dvou obecných kategorií podle toho, zda je čchi vytvářena primárně na povrchu těla waj-tan  a nebo v jeho jádru, těžišti nej-tan.

·       Waj-tan (Vnější elixír) – pozornost je v tomto cvičení soustředěna na končetiny. Během tohoto cvičení se čchi hromadí v pažích a nohách. Až se potenciál zvýší na dostatečnou úroveň, přeteče čchi systémem meridiánů do míst s nižším potenciálem do vnitřních orgánů, odstraňujíc cestou každou překážku a vyživujíc všechny orgány. Toto je hlavní důvod, proč osoba, která vykonává fyzickou práci, je obecně zdravější než někdo, kdo celý den jen sedí. Waj-tan se dá naučit poměrně rychle, ale účinky nejsou tak silné jako u Nej-tan.

·       Nej-tan (Vnitřní elixír) – během tohoto cvičení se čchi hromadí vnitřně v místě zvaném tan-tchien ležícím 1,5 palce pod pupkem v hloubi břicha, odtud je pak vedena systémem meridiánu směrem ven do končetin. Obecně řečeno, teorie nej-tanu je hlubší a je obtížnější k pochopení i ke cvičení, než teorie waj-tanu. Tradičně bývala tato cvičení předávána více tajněji než waj-tan. Tento výcvik zabere také více času, než začne fungovat vytváření energie v tan-tchienu, zato jeho účinky jsou oproti Waj-tanu mocnější.

 

Čchi-kung můžeme také roztřídit do 4 hlavních kategorií podle účelu nebo konečného cíle cvičení:

1) udržení zdraví a vitality - např. Zhan Zhuang Gong, Pa tuan ťin, atd.,

2) léčení nemocí - např. Wu-čchin-si, Pa tuan ťin, atd.,

3) využití síly pro boj - např. Tchaj-ťi, Sing-i, Pa-kua-čang, atd.,

4) duchovní aspekt a dosažení osvícení – např. I-ťin ťing, Si-suej ťing, atd.

 

Avšak toto je pouze hrubé rozdělení, poněvadž téměř každý styl čchi-kungu slouží k více než jednomu z výše uvedených účelů. Například, i když se bojový čchi-kung zaměřuje na zlepšení bojové účinnosti, může zároveň zlepšovat vaše zdraví.

 

 

Příspěvky

Princip vody

20. 3. 2012

| Komentářů: 0

| Rubrika: Čchi-kung

 

Jaké jsou subjektivní projevy cvičení čchi-kungu?

26. 2. 2012

| Rubrika: Čchi-kung

 

Jaký je rozdíl mezi cvičením Tchaj-ťi čchuanu a čchi-kungu?

26. 2. 2012

| Rubrika: Čchi-kung

 

Nejvhodnější doba pro provádění čchi-kungových cvičení

26. 2. 2012

| Rubrika: Čchi-kung

 

Stručná histrorie a směry čchi-kungu

26. 2. 2012

| Rubrika: Čchi-kung

 

Harmonie těla a duše

26. 2. 2012

| Rubrika: Čchi-kung

 

Co je to kung?

26. 2. 2012

| Rubrika: Čchi-kung

 

Co je to čchi?

26. 2. 2012

| Rubrika: Čchi-kung